Winterkoning (Troglodytes troglodytes).

Gekraagde aardster.
16 december 2017
Het is een mooi voorjaar!
10 mei 2018

Winterkoning (Troglodytes troglodytes).

Winterkoning. (troglodytes troglodytes).wild bird in a natural habitat.

Winterkoning (winterkoninkje).

Een bijzonder kleine vogel, met zijn lengte van 10 cm. en gewicht van 10 gram is hij één van de kleinste en lichtste vogels van Europa. Hij is erg schuw, en is ondanks zijn naam niet bestand tegen koude winters.

Herkenning: Aan het gedrongen uiterlijk, zandbruine kleur, lichte wenkbrauwstreep, en het opgewipte staartje.

Zang: Luid en explosief , combinatie van trilles en heldere klanken; in broedtijd zingt hij onvermoeibaar de hele dag.

Voedsel: Met hun fijne snavel zijn ze gespecialiseerd in het eten van kleine insecten, rupsen, spinnetjes, larven en zaadjes.

Het mannetje bouwt acht tot tien bolvormige nestjes in zijn territorium. Het vrouwtje kiest het meest geschikte nest en bouwt het verder af met mos, haartjes, veren en plukjes wol. Als het vrouwtje op de eieren zit probeert het mannetje een ander vrouwtje te lokken in één van de andere nesten. Broedtijd 13 tot 15 dagen.

Het aantal winterkoningen is onderhevig aan pieken en dalen door strenge winters, in Nederland is het een van de talrijkste broedvogels van ons land.